Achtererfgebied bepalen

Het achtererf bepalen is belangrijk om vergunningsvrij te kunnen bouwen.

Achtererf gebied waarin vrij gebouwd kan worden
Achtererfgebied vergunning Vrij Bouwen

Veel bouwwerken zijn omgevingvergunningsvrij als ze gebouwd worden in het achtererfgebied! Het is belangrijk te weten waar uw achtererf begint en ophoudt. In veel situaties is het vrij duidelijk. De woning staat in een rijtje en de voorgevel is naar de weg gekeerd. Links en rechts staan huizen. In deze situatie is het duidelijk. 1 Meter achter de voorgevel (rooilijn) begint het gebied voor vergunningsvrije bouwwerken. De wetgever noemt dit “achtererf Gebied”. Het oranje gebied in het plaatje is achtererf gebied.

Achtertuin grenzend aan de weg

In het plaatje hierboven grenzen de linker rijtjes woningen en bovenste woning met hun achtertuinen aan de openbare weg. Als de gemeente geen welstandsbeleid heeft vastgesteld voor het gebied waarin de woningen staan, dan mag een tuinhuisje tot aan de perceelsgrens geplaatst worden en is het achtererfgebied  zoals getekend in het plaatje. Is er wel een welstandsbeleid dan moet het tuinhuisje minimaal 1 meter uit de perceelsgrens geplaatst worden. In de laatste meter van de tuin, grenzend aan de weg, mag dan niet vergunningsvrij gebouwd worden.

Zijerf aan de straat

Is uw zijtuin gericht naar de straat, dan heet dit voorerf gebied. Dus ook de tuin aan de zijkant van uw woning die gericht is naar de straat. Hoeklokaties in de volksmond. Het verlengde van de zijgevel kan als grens worden beschouwd. Achter deze grens begint dus het achtererfgebied en kan vergunningsvrij gebouwd worden. Wilt u er voor bouwen dan heeft u omgevingsvergunning nodig.

tip:

Gratis Elektriciteit

www.gratiselektriciteit.nl Een handige website waar u op basis van de terugverdientijd zich gratis kunt inschrijven voor zonnepanelen-installatie offertes. Via deze site zijn al offertes afgegeven voor zonnepanelen met een prijs (zelf installeren / inclusief omvormer) van € 1,57 per Wp voor A-klasse zonnepanelen. En dat is goedkoop! Terugverdientijd (zonder subsidie) nu ongeveer 8 jaar. Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe goedkoper de panelen.  Handig, hoeft u niet meer bij te houden of het rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen. Wij hebben ons ingeschreven.